|
|
|

»
Informatii despre Gluten

Informatii despre Gluten                                 

Simbol Gluten Free                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

 
Glutenul este un complex de proteine care se gaseste in grau (inclusiv grau dur) , orz , secara si triticale . O dieta fara gluten este singurul tratament acceptat medical pentru boala celiaca. Intoleranta la gluten poate insemna de multe ori ca o persoana poate fi, de asemenea, intoleranta la grau. Exista o minoritate de oameni care sufera de intoleranta la grau si sunt tolerante la gluten.
 
 

Ce este boala celiaca?

Boala celiaca, cunoscuta si sub numele de intoleranta la gluten, este o tulburare genetica care afecteaza tot mai mutli oameni. Simptomele de boala celiaca pot varia de la caracteristicile clasice, cum ar fi pierderea in greutate sau malnutritie si pana la simptome cum ar fi deficiente de nutrienti izolati sau simptome gastro-intestinale. 

Boala celiaca este o boala autoimuna a sistemului digestiv care dauneaza vilozitatilor intestinului subtire si interfereaza cu absorbtia nutrientilor din alimente. Ce inseamna acest lucru? In esenta, organismul este atacat de fiecare data cand o persoana cu boala celiaca consuma gluten.
 
Boala celiaca este declansata de consumul de proteine ??numita gluten, care se gaseste in grau, orz si secara. Cand oamenii cu boala celiaca mananca alimente care contin gluten, sistemul lor imunitar raspunde prin deteriorarea intestinului subtire. Organismul devine incapabil de a absorbi nutrienti in sange, ceea ce poate duce la malnutrite. Lasata netratata, boala celiaca poate dezvolta complicatii, cum ar fi alte boli autoimune, osteoporoza, boli tiroidiene, si cancer.

 

Diagnostic

Diagnosticarea bolii celiace pot fi destul de dificil in mare masura, deoarece simptomele mimeaza pe cele ale altor boli, inclusiv sindromul intestinului iritabil (IBS), boala Crohn, infectii intestinale, intoleranta la lactoza si depresie.
Testele de sange sunt primul pas pentru diagnosticarea cu boala celiaca. Un medic va comanda unul sau mai multe dintr-o serie de teste de sange pentru a masura raspunsul organismului la gluten.

Tratament

Singurul tratament pentru boala celiaca este o dieta fara gluten pe tot parcursul vietii. Consumul de gluten, indiferent cat de mic, poate deteriora intestinul.
O dieta fara gluten inseamna evitarea tuturor alimentelor care contin grau (inclusiv alac, triticale ?i Khorasan), secara, orz si grau.
In ciuda acestor restrictii, persoanele cu boala celiaca pot avea un regim alimentar bine echilibrat, cu o varietate de alimente, inclusiv paine si paste. Multe produse fara gluten sunt acum realizate cu cartofi, orez, soia, fasole sau faina de porumb. In plus, carnea, pestele, fructele si legumele nu contin gluten, astfel incat bolnavii pot manca la fel de mult din aceste alimente.

Copyright © 2013 Pasta d’oro. Toate drepturile rezervate.