|
|
|

»
Stiri » Ce inseamna o dieta fara gluten?

Ce inseamna o dieta fara gluten?

Ce inseamna o dieta fara gluten?
In ultima vreme, cererea de alimente fara gluten este in crestere, cum din ce in ce mai multe persoane ajung la concluzia ca eliminarea glutenului din dieta are efecte benefice asupra sanatatii. Desi comunitatea medicala nu s-a pronuntat inca decisiv in privinta eventualelor prejudicii aduse de gluten asupra unui organism sanatos, cateva lucruri sunt certe: 
1. O dieta fara gluten este singurul tratament pentru persoanele ce sufera de boala celiaca. Acestora le este puternic recomandat sa se fereasca de orice forma de contaminare cu gluten pe cale orala. Masurile impuse sunt aproape draconice, incluzand folosirea unui prajitor de paine separat de restul familiei sau evitarea ingestiei de frimituri de paine cu gluten. 
2. Nu doar celiacii pot beneficia de un regim dietar lipsit de gluten. Simptome adverse, cum ar fi crampe intestinale, dureri de cap sau iritatii ale pielii fiind inregistrate si de persoane cu o hiper-sensibilitate la gluten, sau de persoanele afectate de dermatita herpetiforma. 
3. Adoptarea unei diete fara gluten ne poate parea initial o schimbare majora, si adaptarea la noile obiceiuri alimentare va necesita ceva timp. Va veti simti probabil privati de o parte dintre bucuriile gastronomice ale vietii, mai ales daca nu obisnuiati sa experimentati simptome neplacute inaintea diagnosticului. Din fericire, cea mai mare parte a producatorilor de panificatii de la noi din tara ofera produse fara gluten, inclusiv paste fainoase. Spre exemplu, cei de la Pasta D’Oro produc o gama intreaga de spaghete si macaroane fara gluten.
Cu putina grija, nu veti avea probleme de nutritie ca urmare a adoptarii noului regim, alimentele care va sunt permise formand o paleta culinara suficient de diversa pentru a va tine sanatosi. 

Acestea includ: 
Mazare si boabe leguminoase, seminte, nuci si alune In forma neprocesata; oua, carne neprocesata, peste si carne de pasare; fructe si legume; cea mai mare parte a produselor lactate si orez de cultura (cereale de baza in dieta celiacilor)
Este importanta sa va asigurati ca produsele consumate nu contin gluten ca urmare a modului de procesare; nu contin aditivi sau prezervativi pe baza de gluten.

Nu aveti voie sa consumati: 
In principal produse din cereale (grau, orz, secara si spelta) indiferent de forma: faina, tarate de grau (fulgii de la micul dejun), gris de grau, germeni de grau, uleiuri din cereale, amidon din cereale, proteina de grau hidrolizat, malturile obtinute din grau, secara sau spelta. 
Exceptie face extractul de malt din orz, care contine gluten doar in cantitati insignifiante. De asemenea, ovazul nu contine gluten, insa se poate contamina in timpul recoltarii sau al depozitarii, de aceea este bine sa ne asiguram ca este marcat “fara gluten” inainte de cumparare. 
Dintre produsele lactate, trebuie avut mare grija la iaurturile „de cumparat”, cu fulgi, fructe si alti aditivi. Tot din cauza aditivilor este intotdeauna necesar sa verificam eticheta inainte de cumpararea oricarui aliment procesat: inghetata, prajituri, fulgi de cartofi etc. etc.- inclusiv drojdie. Partea imbucuratoare este ca, in general, nici unul dintre aceste alimente nu conttine gluten sau aditivi pe baza de gluten, insa intotdeauna e mai bine sa ne asiguram inainte de a cumpara.




Copyright © 2013 Pasta d’oro. Toate drepturile rezervate.